Strobouw

Een uniek kenmerk van Iewan is de keuze voor stro als bouwmateriaal voor de buitenmuren; niet voor niets vind je in het logo van Iewan drie strohalmen. Strobalen zijn aangebracht in een skelet van hout en vervolgens afgewerkt met leem. Bouwen met stro is niet nieuw. Wel nieuw is dat het hier gaat om een project in samenwerking met een woningcorporatie. Ook een project van deze grootte is nog niet eerder in Nederland gerealiseerd. De eerste strobalen woningen in de sociale huursector zijn nu te vinden in Nijmegen!

Strobouw is milieuvriendelijk

Het bouwen met strobalen is een milieuvriendelijke manier van bouwen. Stro is een afvalprodukt. Veel landen hebben een overschot aan stro en in deze landen wordt stro verbrand of ondergeploegd. Het verbouwen en oogsten van stro kost minder energie dan het gebruik van ander bouwmateriaal. Bovendien heeft het in vergelijking met bijvoorbeeld bomen een korte groeitijd (1 jaar). Door te bouwen met stro produceer je geen puinafval. Stro is een natuurlijk materiaal en is biologisch afbreekbaar. Stro isoleert tegen kou en geluid. De verwarmingskosten van een strobalenhuis zijn zo’n 50% lager dan die van een stenen huis.

Houtskelet met strobalen isolatie en leemafwerking

Houtskelet met strobalenisolatie en leemafwerking. De Groene Griffioen in Weesp. Bron: Strobouw Nederland

Houtskelet met strobalen isolatie en leemafwerking

Houtskelet met strobalenisolatie en leemafwerking. De Groene Griffioen in Weesp. Bron: Strobouw Nederland

Houtskelet met strobalen isolatie en leemafwerking

Houtskelet met strobalen isolatie en leemafwerking, de Kruudhof in Halle. Bron: Strobouw Nederland

Houtskelet met strobalen isolatie en leemafwerking. De Kruudhof in Halle. Bron: Strowbouw Nederland

Houtskelet met strobalen isolatie en leemafwerking. De Kruudhof in Halle. Bron: Strobouw Nederland

Daarnaast is een strobalen huis gestuct met leem een heel gezonde en sfeervolle leefomgeving.

Strobouw is relatief eenvoudig

Strobalen zijn makkelijk om mee te werken en strobouw is daardoor voor veel mensen toegankelijk. Strobaalbouw nodigt mensen uit die geen bouwervaring hebben om mee te doen, want iedereen kan de ene strobaal op de andere stapelen. Mensen die normaal niet snel zouden meedoen aan een bouwproces, omdat ze denken dat ze dat niet kunnen, hebben die angst veel minder wanneer het gaat om het bouwen met strobalen. Met stro kun je creatief bouwen in ronde vormen. Mensen met en zonder bouwervaring bouwen samen een huis. Ze voelen zich daarna extra betrokken bij hun woning en buurt.

Strobouw is veilig

De brandweerstand van een aan weerszijden afgewerkte strobalen wand bedraagt 90 minuten, tegenover 60 minuten voor een traditioneel opgebouwde muur. Dat is officieel gebleken uit Oostenrijks onderzoek (bron: strobouw.nl). Daarom is het ook geen enkel probleem om een normale brandverzekering af te sluiten voor een strobouwwoning. Ook het gevaar op rotten is uitgesloten, als de strobalen voldoende droog zijn bij de verwerking. En wat het ongedierte betreft: stro bevat veel cellulose waar knaagdieren en insecten niet van houden. Van het graan is in strobalen immers niks meer terug te vinden. Na het stapelen en aanpersen van de strobalen en het bepleisteren is het voor ongewenst bezoek niet meer mogelijk om in de wanden te komen.

Met strobalen beladen vrachtwagen van aannemer Vastbouw

Met strobalen beladen vrachtwagen van aannemer Vastbouw

Meer informatie over strobouw