Ontwerp

De bouwlocatie

In de Vossenpels in Lent (Nijmegen Noord) biedt de gemeente ruimte aan nieuwe vormen van wonen en werken. Onder de naam Plant je Vlag werden bouwkavels beschikbaar gesteld aan initiatiefrijke doeners en zelfbouwers. Het is in dit ontwikkelgebied dat ook Iewan een plekje vond. Op steenworp afstand van de Waal, en met mede-idealisten Woongemeenschap Eikpunt  als buren.

Lent ligt ten noorden van de Nijmeegse binnenstad en de Waal

Lent ligt ten noorden van de Nijmeegse binnenstad en de Waal

Marx, Goethe, Kant en Luxemburg: de straten krijgen de namen van Duitse filosofen

Karl Marx, Von Goethe, Immanuel Kant en Rosa Luxemburg:
de straten in de Vossenpels krijgen de namen van Duitse filosofen

Ontwerp

Michel Post van ORIO Architecten werd ingeschakeld om, in nauw overleg met de toekomstige bewoners en woningcorporatie Talis, een ontwerp te maken van hoe Iewan er uit zou moeten zien. Dit architectenbureau is gespecialiseerd in organische en ecologische architectuur. Er werd gerekend, getekend, gegumd en weer getekend, maar uiteindelijk waren alle partijen meer dan tevreden.

De bouwtekening

De bouwtekening

Aanzicht in vogelvlucht

Aanzicht in vogelvlucht

Het gebouw telt 24 wooneenheden, allen met een eigen keuken en badkamer:

  • 10 eenpersoonswoningen, waaronder twee gelijkvloerse ouderenwoningen
  • 6 tweepersoonswoningen
  • 3 woongroepen: 2 voor volwassenen, 1 voor jongeren en jong-volwassen
  • 3 gezinswoningen
  • 2 woningen voor eenoudergezinnen

Het project voorziet ook in een aantal werkruimtes. Bewoners hebben de mogelijkheid die te huren als kantoor, praktijkruimte of atelier.

Gemeenschappelijke voorzieningen

Het delen van ruimtes en voorzieningen is een belangrijk onderdeel van de visie van Iewan. Zo is er een washok, evenals een gemeenschappelijke woonkamer en keuken, enkele logeerkamers, een badkamer met bad, een klushok met gereedschap, en een voko (voedselcooperatie) voor de gezamenlijke inkoop van biologische voedingsproducten.

Multifunctioneel gebouw

Veel ruimte is gemaakt voor de multifunctionele ruimte De Kleine Wiel. Dit is een losstaand gebouw met een openbare functie, waar verschillende (buurt)activiteiten georganiseerd kunnen worden. Kijk op dekleinewiel.nl wat er nu allemaal plaats vindt, en kom een keer binnen lopen tijdens het zondagscafé.

Groen

Niet alleen de bouwprincipes en -materialen zijn ‘groen’, ook in letterlijke zin is groen de overheersende kleur. Om het gebouw heen ligt een tuin die op basis van permacultuurprincipes is aangelegd. Dit houdt in dat de tuin zoveel mogelijk een stabiel ecosysteem vormt waarin het gros van de planten eetbaar zijn. Daarnaast heeft het woongebouw een binnentuin. Op de derde verdieping van het gebouw is een dakterras te vinden, en de Kleine Wiel heeft een groendak.

Helofytenfilter, zonnepanelen en permacultuurtuin

Helofytenfilter, zonnepanelen en permacultuurtuin