Ecologisch

Duurzaam en ecologisch bouwen en leven, dat staat bij de bewoners van Iewan hoog in het vaandel. Bouwmaterialen, energieconcepten, installaties en waterhuishouding – bij alles is rekening gehouden met productiemethodes, verbruik en CO2-uitstoot. Fossiele brandstoffen worden vermeden. Dit heeft geleid tot opvallende, innovatieve keuzes.

Bouwmaterialen

Strobalengebouw in ecodorp Sieben Linden, Duitsland

Strobalengebouw in ecodorp Sieben Linden (DL)

Iewan wilde gebruik maken van hernieuwbare, milieuvriendelijke bouwmaterialen en afwerkmaterialen, en waar mogelijk voor rest- en afvalproducten. Na een bezoek aan Sieben Linden, een ecodorp van 140 bewoners in het oosten van Duitsland, raakten de initiatiefnemers overtuigd van de voordelen van stro en leem als bouwmaterialen. Stro en leem zijn natuurlijke materialen uit de omgeving, isoleren zeer goed, zijn dampdoorlatend en zorgen voor een prettig binnenklimaat. Lees hier meer over de keuze voor stro.

De buitenmuren van stro werden aan de binnenzijde met leem afgewerkt. De buitenkant van het gebouw is voorzien van onbehandeld fsc-gecertificeerd hout. Waar beton onvermijdelijk was is gekozen voor groen beton. Dit is een milieuvriendelijkere versie van gewoon beton, doordat het deels is gemaakt van gerecycled beton (in dit geval spoorweggrind). De vloeren tussen de woningen zijn van hout, met een cementen dekvloer. De kozijnen zijn gemaakt van accoya-hout. Dit is hout dat door een verzuringsproces niet meer door schimmels en bacteriën wordt aangetast en daardoor onbehandeld gebruikt kan worden. Het hoeft niet geschilderd te worden en vraagt weinig tot geen onderhoud.  Voor de woningscheidende muren is kalkzandsteen gebruikt. Er is zo veel mogelijk gekozen voor ecologische verf.

Compact wonen

“We willen eenvoudig leven op duurzame wijze” staat er in het visiedocument van Iewan te lezen. Voor gemeenschappelijke voorzieningen en een groene omgeving waren de bewoners bereid privéruimte in te leveren en compacter te wonen. Compact wonen is milieuvriendelijker qua bouwmaterialen en verwarming, en het is een bijkomstig voordeel dat het de huurprijzen drukt.

Waterzuivering

Helofytenfilter. Bron: www.ecofyt.nl

Helofytenfilter. Bron: www.ecofyt.nl

Binnen Iewan wordt zo efficiënt mogelijk omgegaan met water. In de gemeenschappelijke tuin is een helofytenfilter met rietplanten aangelegd om het afvalwater van bewoners te filteren. Dit gezuiverde water wordt vervolgens gebruikt om toiletten mee door te spoelen. Via het dak van het woongebouw wordt regenwater opgevangen waar de gezamenlijke wasmachines op draaien. Het gemeenschapsgebouw heeft een groendak; regenwater dat hierop neerkomt wordt deels opgenomen door de plantjes op het dak en komt door verdamping terug in de atmosfeer.

Helofytenfilter en regenwateropvang

Warmteregulering

Verwarming is zoveel mogelijk passief geregeld. Door een gunstige oriëntatie op het zuiden en veel glas worden de woningen verwarmd door de zon; de hoge isolatiewaarde van stro zorgt ervoor dat de warmte goed wordt vastgehouden. ’s Zomers wordt oververhitting voorkomen door voldoende dakoverstek en zonwering. Restverwarming wordt geleverd door een collectieve pelletboiler, die houtpellets op zeer zuinige en schone wijze verbrandt. De pellets komen van afvalhout of FSC-hout. Warm tapwater wordt via een warmteterugwinsysteem uit de uitgaande ventilatielucht bereid.

Energie

Een groot gedeelte van de energie wordt zelf opgewekt met zonnepanelen. Iewan heeft geen gasaansluitingen, aangezien gas een fossiele brandstof is. De bewoners koken op inductie of elektrische kookplaten. Het gebruik van LED-lampen en energiezuinige apparatuur en witgoed wordt aangemoedigd.

Duurzame levensstijl

Iewan wil het voor haar bewoners zo makkelijk en aantrekkelijk mogelijk maken om ecologisch te leven. Door gemeenschappelijke inkoop van biologische producten bijvoorbeeld, die daarmee goedkoper worden. Maar ook door dingen als stofzuigers, auto’s, wasmachines en gereedschap met elkaar te delen.