Opening eerste strowijk: grootste strobalengebouw van NL

Geplaatst op: 7 april 2015

Vijftig volwassenen en kinderen die bewust kiezen voor gemeenschappelijk en milieuvriendelijk wonen nemen de komende weken hun intrek in ‘hun’ strowijk in het Nijmeegse Lent. Bewoners, woningcorporatie, gemeente en provincie werkten samen aan de totstandkoming van het opmerkelijke nieuwbouwproject Iewan, uniek in Nederland.

Bewoners zijn opdrachtgever en meebouwer

Uniek is dat het gaat om sociale woningbouw, waarbij de bewoners zelf de initiatiefnemers waren. De bewonersgroep ging een partnerschap aan met woningcorporatie Talis, bouwbedrijf Vastbouw, de Woningbouwvereniging Gelderland (WBVG) en ORIO architecten, en vond ondersteuning bij de gemeente Nijmegen en de provincie Gelderland. De toekomstige huurders waren actief betrokken bij elke fase van de totstandkoming van de strowijk, waaronder bij de bouw zelf: bijgestaan door ruim 200 vrijwilligers vulden zij de houtskeletten van de twee gebouwen op met strobalen en werkten deze af met leem.

Ecologische bouwmaterialen en toepassingen

Uniek is Iewan ook vanwege de verregaande aandacht voor ecologie. Dit uit zich niet alleen in de keuze voor milieuvriendelijke bouwmaterialen als leem en stro, maar ook in verscheidene toepassingen die hergebruik en energiebesparing stimuleren. Zo wordt afvalwater gezuiverd met behulp van een rietfilter in de tuin, draaien de wasmachines op regenwater en wordt met zonnepanelen zelf energie opgewekt.

Grootste strobalengebouw van Nederland

Ook de grootte van het project is voor Nederlandse begrippen uniek. Met een bruto vloeroppervlak van 2269 m2 is het woongebouw het grootste strobalengebouw dat Nederland rijk is. Het biedt plaats aan 24 woningen voor alleenstaanden, stellen, gezinnen en woongroepen alsmede aan enkele gemeenschappelijke ruimtes. Een tweede, iets kleiner gebouw biedt werkplekken en ruimte voor educatieve en buurtactiviteiten.

Opening op 1 mei

Op vrijdag 1 mei nemen we het woongebouw van Iewan officieel in gebruik. Een heuglijk moment waar alle partijen lang naar toegewerkt hebben. Iedereen die heeft bijgedragen aan de totstandkoming van Iewan heeft inmiddels een uitnodiging ontvangen om deze opening bij te wonen. Naast toespraken van onder meer burgemeester Bruls en een spectaculaire openingshandeling staan een cabaretshow van de Low Impact Man en een preview van de documentaire ‘Huurders, de nieuwe opdrachtgevers’ op het programma.

Deze officiële opening is bedoeld voor samenwerkingspartners, pers en andere genodigden; er volgen andere momenten waarop een breder publiek Iewan kan komen bewonderen.

Leemstucen: workshops en meewerkdagen

Geplaatst op: 28 december 2014

Echt fijn materiaal,” “Dit kan ik thuis ook toepassen,” “Je leert het best snel” en “Mooi resultaat.” De enthousiaste reacties van meebouwers over het leren stucen van de laatste leemlaag, met basisleem of Lesando, liegen er niet om. Wie geluk heeft kan soms zelfs een heuse serenade over de bouwplaats horen schallen: “Lesando, Lesando Lesandoooh, oh, Lesando!”

Na winterbouwvak nog twee maanden leemstuc

IMG_4373

Mengen van basisleem

Voor even hebben de stemmen en gezangen op de bouwplaats zich opgelost in stilte. Iewanners en bouwvrijwilligers houden tot 2 januari een welverdiende winterbouwvak, en denken terug aan wat ze de afgelopen maanden voor elkaar hebben gekregen. Van een kale vlakte in maart 2014, tot een indrukwekkend bouwwerk aan de Lentse horizon dat al over een half jaar wordt opgeleverd. Alle houten frameconstructies zijn inmiddels opgevuld met met stro en afgewerkt met drie lemen onderlagen. Na deze ruwbouwperiode is inmiddels de fase van het fijne vakwerk aangebroken: het mooi glad aanbrengen van de laatste laag leem.

Open Huis bij Iewan

Geplaatst op: 25 november 2014

Op zaterdag 6 december kan je weer een kijkje achter de hekken van Iewan komen nemen. Er wordt een uitgebreide rondleiding over de bouwplaats gegeven. Daarnaast vertellen toekomstige bewoners je alles over Iewan, over mogelijkheden om als vrijwilliger mee te bouwen, en over wonen in deze strowijk. Na afloop is er de mogelijkheid je in te schrijven als kandidaat-bewoner.

14:00 Inloop met koffie en thee
14:30 Rondleiding over de bouwplaats
15:00 Voor wie nog meer wil weten: presentatie over Iewan & inschrijving van vrijwilligers en kandidaat-bewoners.

Je vindt Iewan aan het oostelijke puntje van de Laauwikstraat in Nijmegen Lent. De bouwplaats is niet toegankelijk voor jonge kinderen en honden; kinderen vanaf 13 jaar kunnen onder begeleiding aan de rondleiding deelnemen.

Nieuwsbrieven mei t/m oktober

Geplaatst op: 20 november 2014

Via de onregelmatig verschijnende nieuwsbrief van Iewan blijf je op de hoogte van het bouwproces, open dagen, Iewan in de media, etcetera.

In de nieuwsbrief van mei 2014 lees je hoe de eerste fundamenten werden gelegd, en worden 3D-visualisaties getoond van hoe Iewan er uit komt te zien. Ook wordt er bericht over de documentaire die tijdens de bouwperiode wordt gemaakt door filmmaker Pauline van Tuyll.

De nieuwsbrief van juli 2014  bevat een oproep om mee te komen bouwen in de zomer, waaraan massaal gehoor werd gegeven. Ook kan je meevliegen over Iewan; niet in het echt maar door een filmpje te bekijken.

In de nieuwsbrief van oktober 2014 wordt het feestje in beeld gebracht dat werd gevierd bij het behalen van het hoogste punt. Ook vind je er links naar televisie-items over Iewan. Verder bevat de nieuwsbriief informatie over meebouwen bij Iewan en over de workshops leemstucen die op de bouwplaats werden gegeven.

Bouw in volle gang

Geplaatst op: 9 juli 2014

De bouw van Iewan is in volle gang, en toekomstig bewoners en vrijwilligers werken hard mee. Regelmatig bezoeken onze fotografen de bouwplaats om de vorderingen vast te leggen. Deze foto’s zijn via de foto-albums op facebook te bekijken.

Wil je Iewan-in-aanbouw eens met eigen ogen komen bekijken? Dat kan! Iedere eerste zaterdag van de maand wordt er van 16:30 tot 17:00 een rondleiding over de bouwplaats gegeven. De eerstvolgende data zijn zaterdag 2 augustus, 6 september en 4 oktober. Je vindt de locatie tussen de Laauwikstraat en de Vossenpelssestraat in Lent.

Wil je meebouwen? Iewan is nog hard op zoek naar vrijwilligers die willen strobalen stapelen, leemstucen, koken of op kinderen passen.

 

Volg het bouwproces

Geplaatst op: 8 juni 2014

Op 17 maart werd met het symbolisch stapelen van de eerste strobalen het startschot gegeven voor de bouw van Iewan. Inmiddels is er op de bouwplaats volop bedrijvigheid. Regelmatig bezoeken onze fotografen de bouwplaats om de vorderingen vast te leggen. Deze foto’s zijn via de foto-albums op facebook te bekijken. Daarnaast wordt er elke drie weken een timelapse filmpje gemaakt, gebaseerd op de beelden die zijn vastgelegd door de camera op de bouwplaats. Het filmpje van begin juni  is hier te bekijken!

Infodag op 23 maart

Geplaatst op: 17 maart 2014

Iewan organiseert weer een infodag! Tijdens de informatiebijeenkomst op zondag 23 maart geeft Iewan informatie over de bouwplannen en over meebouwen als vrijwilliger. Uiteraard kunnen bezoekers zich bij Iewan inschrijven als kandidaat-bewoner, en wie gewoon interesse in het project heeft is evengoed van harte welkom.

Opzet: een inlooptijd waarin kennis kan worden gemaakt met leden van Iewan, gevolgd door een presentatie van het project, wetenswaardigheden rond stro- en leembouw bouw en een afsluiting met koffie, thee en taart.

Kom je ook?

Infodag Iewan:
Zondag 23 maart 2014
Van 14.00 uur tot 16.00 uur
De Klinker, Van Broeckhuysenstraat 46, Nijmegen

Nieuwsbrief #7 en #8 Strowijk Nijmegen

Geplaatst op: 15 maart 2014

Lees hier nieuwsbrief nummer 8 van maart 2014, en hier de aanvulling op deze nieuwsbrief.

Lees hier nieuwsbrief nummer 7 van december 2013.

De financiering is rond!

Geplaatst op: 13 december 2013

Woonprojecten van start

Met de toekenning van 500.000 euro subsidie vanuit het Impulsplan van de provincie Gelderland is de financiering rond en start Talis met de bouw van twee unieke ecologische bouwprojecten in de Vossenpels in Lent.

Nijmegen werkt, op initiatief van twee woongemeenschappen, woningcorporatie Talis samen met de toekomstige bewoners aan een bijzonder nieuwbouwconcept: duurzaam en gemeenschappelijk wonen in sociale huurwoningen. De gehele voorbereiding, ontwikkeling en uitvoering van de plannen gebeurt in nauwe samenwerking met de bewoners via collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO). De wensen van de bewoners zijn bepalend. De beide projecten vallen onder het initiatief Plant je Vlag in de Vossenpels, waarbij de gemeente ruimte biedt aan zelfbouw.

Goed nieuws: Strowijk Nijmegen gaat door!

Geplaatst op: 5 augustus 2013

Fijn nieuws! Tot grote vreugde van Iewan zei woningbouwcorporatie Talis deze zomer ‘JA’ tegen de plannen om een ecologische wijk te bouwen in Nijmegen Noord. We zijn nog wel afhankelijk van een bijdrage van de Provincie Gelderland in het najaar, maar voor Iewan, Talis en de bouwteams is nu een nieuwe fase aangebroken. We werken naarstig toe naar een definitief ontwerp en binnenkort kunnen de benodigde vergunningen worden aangevraagd.

Nieuwsbrief #6 Strowijk Nijmegen

Geplaatst op: 5 mei 2013

Deze zomer nog definitief besluit over Strowijk Nijmegen.

Het wordt een spannende zomer voor de toekomstige bewoners van Strowijk Nijmegen. Woningbouwcorporatie Talis is onverminderd enthousiast over het bouwen van een ecowijk in Nijmegen-Lent. In juni beslist zij of het project financieel haalbaar is. Aan die haalbaarheid wordt nu hard gewerkt. Begrotingen uitpluizen, offertes aanvragen, overleggen, lobbyen, schrijven, uitleggen, vergaderen: gek worden we er van! Maar leuk is het ook, vooral als het uiteindelijk gaat lukken :).

Lees hier de hele nieuwsbrief: Nieuwsbrief #6 Strowijk Nijmegen

Adopteer een strobaal!

Geplaatst op: 14 maart 2013

Altijd al eens in het stro willen rollebollen? En wil je de wereld redden? Adopteer een strobaal!

Ecologisch wonen in Vossenpels

Geplaatst op: 24 februari 2013

We hebben een nieuwe website opgezet over ecologisch wonen in Nijmegen-Lent.

Kijk op ecologischwonenvossenpels.nl.

Nieuwsbrief #5 Strowijk Nijmegen

Geplaatst op: 27 oktober 2012

De laatste maanden heeft initiatiefgroep Iewan keihard gewerkt aan het opzetten van een interne structuur. Drie algemene ledenvergaderingen zijn al achter de rug. Die waren nuttig en gezellig.

Nieuwsbrief #4 Strowijk Nijmegen

Geplaatst op: 1 februari 2012

Uit alle aanmeldingen na de ontmoetingsdag op 25 september is inmiddels een bewonersgroep samengesteld. Er zijn gesprekken gevoerd met veel leuke en enthousiaste mensen. Er waren meer aanmeldingen dan er wooneenheden beschikbaar zijn en het samenstellen van de bewonersgroep viel dan ook zwaar. Maar het resultaat is er: we zijn compleet (bijna dan, de woongroepen worden as we speak samengesteld uit de woongroep-aanmeldingen)!

Lees verder in nieuwsbrief #4 (PDF).

Persbericht IEWAN: overweldigende belangstelling ecologisch wonen

Geplaatst op: 27 november 2011

Samen met MWN heeft IEWAN een persbericht uit doen gaan, hieronder staat de volledige tekst:

Uniek ecologisch bouwproject in Waalsprong Nijmegen

De publieke belangstelling voor een te bouwen ecologische woonwijk in de Waalsprong blijkt overweldigend. Werd aanvankelijk gerekend op 150 aspirant-bewoners, nu hebben zich al 300 bewoners aangemeld, zowel voor ecologische huurwoningen in de sociale sector als koopwoningen.

Informatiedag groot succes

Geplaatst op: 29 september 2011

Zondag 25 september was een zeer geslaagde informatiedag. Meer dan 100 geïnteresseerden kwamen langs. Ze stelden vragen bij onze presentaties en hielden na een groepsberaad zelf presentaties over wat ze zouden kunnen en willen delen op het gebied van ecologische technieken, de mensen in de woongemeenschap, het gebouw en de tuin. Er was veel eensgezindheid. Individueel wonen leek wel ‘uit’!

Aanmeldingsstop ontmoetingsdag 25 september

Geplaatst op: 13 augustus 2011

We zijn heel blij dat er zoveel aanmeldingen binnen zijn gekomen van allemaal mensen die enthousiast zijn over de strowijk. Dat betekent wel dat je je nu niet meer kunt aanmelden voor 25 september. 140 mensen hebben nu aangegeven dat ze willen komen en daar gaan we eerst maar eens mee kennis maken.

Je kan je trouwens nog wel aanmelden voor de nieuwsbrief.

En wat ook leuk zou zijn: meer ecowijkinitiatieven in Nijmegen!

IEWAN-middag 25 september: Be there or..

Geplaatst op: 11 juli 2011

Noteer alvast in je agenda en kom op zondag 25 september op de eerste iEWANmiddag. Alle mensen die hun interesse in ons woonproject hebben kenbaar gemaaktzullen worden uitgenodigd. We beginnen om 13u en stoppen tussen 16u en 17u. De geheime locatie krijg je te horen als je je opgeeft.

Eerste Nieuwsbrieven

Geplaatst op: 5 februari 2011

Hier vind je de nieuwsbrieven uit de beginfase van het Iewan project