Leemstucen: workshops en meewerkdagen

Echt fijn materiaal,” “Dit kan ik thuis ook toepassen,” “Je leert het best snel” en “Mooi resultaat.” De enthousiaste reacties van meebouwers over het leren stucen van de laatste leemlaag, met basisleem of Lesando, liegen er niet om. Wie geluk heeft kan soms zelfs een heuse serenade over de bouwplaats horen schallen: “Lesando, Lesando Lesandoooh, oh, Lesando!”

Na winterbouwvak nog twee maanden leemstuc

IMG_4373

Mengen van basisleem

Voor even hebben de stemmen en gezangen op de bouwplaats zich opgelost in stilte. Iewanners en bouwvrijwilligers houden tot 2 januari een welverdiende winterbouwvak, en denken terug aan wat ze de afgelopen maanden voor elkaar hebben gekregen. Van een kale vlakte in maart 2014, tot een indrukwekkend bouwwerk aan de Lentse horizon dat al over een half jaar wordt opgeleverd. Alle houten frameconstructies zijn inmiddels opgevuld met met stro en afgewerkt met drie lemen onderlagen. Na deze ruwbouwperiode is inmiddels de fase van het fijne vakwerk aangebroken: het mooi glad aanbrengen van de laatste laag leem.

Op 2 januari 2015 worden de leemspanen weer ter hand genomen voor de laatste twee maanden stucwerk. Wie ook bouwervaring wil opdoen bij Iewan is in januari of februari van harte welkom. Na een korte instructie kan je onder begeleiding leren leemstucen. De technieken die je leert kan je ook in je eigen woonomgeving toepassen. Voor wie dieper op de theorie wil ingaan worden weekendworkshops aangeboden.

Leem als bouwmateriaal

WEN_0039_2014-11-03

Bouwbegeleiders leren stucen met Lesando

Wie wel eens een huis met lemen wanden is binnengestapt merkt het direct: leem zorgt voor een heel aangenaam binnenklimaat. Stucadoor Harry Capiau herontdekte leem als een gezond, groen alternatief voor gangbare stucmethodes en wijdde de bouwbegeleiders van Iewan in in de kneepjes van het vak. “De kleur is altijd natuurlijk, het bevat geen chemische producten, is honderd procent recyclebaar en het heeft een vochtregulerende werking,” aldus Harry in een interview met een vakblad. Leem is daarnaast brandwerend en geluiddempend. Het blijft koel in de zomer en houdt in de winter de warmte vast.

De bouwbegeleiders geven de kennis en technieken nu door aan andere meebouwers. Leemstucen is relatief eenvoudig te leren. Behalve dat leem een ecologisch verantwoord bouwmateriaal is, leent het zich dan ook uitstekend voor (doe-het-)zelfbouw.

Leren leemstucen in de praktijk

WEN_0333_2014-11-11

Afwerklaag van basisleem

Op de stromuren bij Iewan zitten al drie lagen basisleem. Nu wordt een laatste laag basisleem aangebracht. Voor de kalkzandstenen binnenmuren wordt een ander type leem gebruikt, een fijne leemfinish die Lesando Sinfonia heet. Nadat de kalkzandstenen muur is behandeld met een voorstrijkmiddel wordt met de zogenaamde ‘kleine spaantechniek’ de Sinfonia aangebracht.

Iewan biedt de mogelijkheid om het aanbrengen van de basisleem en de leemfinish in de praktijk te leren. ’s Ochtends krijg je een instructie en vervolgens ga je minimaal twee à drie dagen onder begeleiding aan de slag. Het begin kan even pittig zijn, maar vrijwilligers die de slag eenmaal te pakken hebben bevestigen dat het heel leuk is om te doen. En nog leuker: als je het werken met Lesando eenmaal in de vingers hebt, kan je het ook toepassen in je eigen huis. Deze topleemfinish kan namelijk op nagenoeg alle gladde ondergronden worden verwerkt.

Verdieping: tweedaagse workshop ‘Finishlaag in basisleem’ of ‘Leemstucen met Lesando leemfinish’

IMG_4402

Workshop leemstucen door Ger Stok

Wil je dieper in de materie duiken (figuurlijk dan, want in leem is het niet zo lekker duiken als in stro) en een goede theoretische basis leggen? Geef je dan op voor de workshop ‘Finishlaag in basisleem’ op 17 en 18 januari, of de workshop ‘Leemstucen met Lesando leemfinish’ op zaterdag 31 januari en zondag 1 februari. Beide workshops worden begeleid door Ger Stok, een toekomstige bewoner van Iewan en deskundige op het gebied van ecologisch bouwen. Je wordt zodanig getraind dat je daarna zelfstandig aan de slag kunt en eventueel anderen kunt begeleiden. Kijk hier bij optie IV voor de inhoud van de workshops. Er is per workshop plek voor maximaal zes deelnemers. Voor deelname wordt een vergoeding in natura gevraagd, namelijk dat je tussen 2 januari en eind februari vijf dagen komt meewerken bij Iewan.

Opgave workshop en/of meewerkdagen

WEN_7396_2014-08-29

Een emmer leem wordt opgehesen

Sinds juli 2014 hebben ruim 200 mensen voor korte of langere tijd als vrijwilliger meegewerkt op de bouwplaats van Iewan. Hun motivaties liepen uiteen. Maar of zij nu wilden leren over stro-leembouw om daar ook zelf iets mee te gaan doen, Iewan van nabij wilden leren kennen, een periode van baanloosheid op een nuttige manier wilden overbruggen, of het stoer vonden eens over een heuse bouwplaats te mogen rondstappen: vrijwel allemaal kijken zij positief terug op de werkzaamheden en de gezellige sfeer op de bouwplaats.

Heb jij al eens eerder bij Iewan geholpen en wil je nu ook deelhebben aan de laatste fase? Of ken je Iewan nog niet goed en sta je open voor een unieke, onvergetelijke ervaring? Kies je voor praktijkleren, of volg je graag een weekendworkshop? Kijk hier voor alle mogelijkheden en meld je aan via meebouwen@iewan.nl. We bouwen steeds van woensdag t/m zondag, van 9:30 tot 17:00. Koffie, thee en een bouwvakkerslunch zijn inbegrepen, en desgewenst valt vaak wel een logeeradres te regelen. Graag tot ziens bij Iewan!

WEN_7364_2014-08-29

Mengen van basisleem met de leemmachine